שכר מינימום משרה מלאה: האם זה באמת מספיק לחיות?
אם יש משהו שגורם לכל אחד מאיתנו להזיע, זו השאלה הבאה: "מה עם השכר שלך?" כשמדובר בשכר מינימום, חוקי המשחק משתנים. מצד אחד, נראה לנו שזהו סכום בסיסי שמגלה עד כמה החברה שלנו שואפת לדאוג לאנשים שעובדים קשה. מצד שני, כמה שלא ננסה למתן את זה, לשלם שכר מינימום למשרה מלאה נראה כמו לחשוב שהטעם של קולה זה "קולה".
מהו בעצם שכר המינימום?
נחזור קצת אחורה ונבין מה זה בעצם שכר מינימום. שכר מינימום הוא סכום הכסף הפחות שהמעבידן יכול לשלם למועסק בדרגת שכר מסוימת. בואו נהיה גלויים – זה יכול להשתנות ממדינה למדינה. במדינת ישראל, נכון ל-2023, שכר המינימום הוא סביב 5,300 ש"ח לחודש. אם תחשבו על זה, זה נשמע כאילו אתם יכולים לקנות 500 קרטוני חלב… אך זה פחות או יותר זה. שכר המינימום לא תמיד отражש את עלויות המחיה, ואנחנו לא צריכים להיות גאונים כדי לדעת את זה.
האם זה מספיק לחיות? ואם לא, אז מה עושים עכשיו?
אז מה קורה אם עובדים 40 שעות בשבוע על מנת להרוויח את השכר הזה? האם זה מספק? חישוב פשוט: אם נחלק את השכר בשעתי, נגלה שמדובר בסביבות 30-32 ש"ח לשעה. כשאתה גר בתל אביב, מקום לינה, קניות ואפילו נסיעות בקו 10 לתל אביב מתחילים להיות אתגר של ממש. אפשר לומר שמי שיכול לחיות על שכר מינימום משרה מלאה הוא קצת כמו שליח סיני שרוכב על אופניים לאור יום – אם הוא מצליח, הוא כנראה על משהו טוב!
היכולת לחיות על שכר מינימום
נראה שדווקא החודש החיובי ביותר בהוצאות המשק הביתיות הוא דווקא חודש פברואר, ואנחנו לא מתכוונים לדברים כמו אהבה או חגי ישראל. כל שנה, כשכרטיס האשראי שלנו מתמלא בהוצאות, מתחילים לחשוב: איפה כל הכסף הולך?
- דיור: דירה בתל אביב או בגבעתיים יכולה לעלות יותר מ-4,000 ש"ח.
- מזון: כמה מוצרים בסופר יכולים לגרום לחשוב שהולכים למועדון לילה.
- תחבורה: לקחת מונית פעם בשבוע? תכינו את הכסף.
אז למה יש כל כך הרבה ערעורים על שכר המינימום?
אולי בא לכם לשאול: למה להתלונן? האמת היא, בסוגייה של שכר מינימום, כל אחד ישאל את עצמו האם הוא מרגיש שהשכר שהוא מקבל הוא הוגן. עובדים צעירים וסטודנטים, למשל, נהנים מעבודות שמספקות להם אך ורק ניסיון – ולא כל כך הרבה כסף. אז למה אנשים מתלוננים? האם שכר מינימום במשרה מלאה הוא מה שהם באמת רוצים? לקוחות מחויבים? באמת?
- שכר מינימום לא משתנה כל כך מהר – וגם לא תמיד עולה בהתאם לדינמיקה בשוק."
- תחרות על הופעה – אנשים משתדלים להיות מבדלנים ולקבל שכר גבוה יותר מהשכן.
- קיימת תחושת תסכול גדולה – אף אחד לא רוצה להרגיש כמו עכבר במכונה.
אילו תוספות או קידום יוכלו להעלות את השכר?
כמובן שעם השאיפה השכר אפשר גם להצטרף לתחום הפרסום. לעבוד במכירות או סתם להשתדל לשדר את עצמך לצוות עבודות חינמיות – כל אלה יכולים לעזור. תוספות לשכר בסיסי כמו שעות נוספות ודמי חורף יכולים לשנות לחלוטין את התמונה.
האם אנחנו בדרך לשינוי?
כנראה שבשנה הבאה, דבר יתחיל לזוז. כמה חוקים נחקקים, שינויים במשטרים – האם בסופו של תהליך כולם ייהנו? לפי הערכה, יהיו משאים ומתנים לגבי העלאת שכר המינימום – אולי זאת תהיה התחלה של משהו טוב. כמובן, לא נוכל לצפות מתי נוכל לקנות בגדים בשווי שכר חד פעמי שיגרום לנו להרגיש כמו מלכים.
שאלות ותשובות
- שאלה: האם שכר מינימום מהווה פתרון כלכלי לעובדים?
תשובה: תלוי באיזו מדינה אתה חי ובמה אתה עושה עם הכסף. - שאלה: איך אני יכול להגדיל את הכנסתי?
- שאלה: האם יש עובדים מרוויחים יותר משכר מינימום?
- שאלה: מה ההשפעה של שכר מינימום על דור העתיד?
- שאלה: איך אני יכול לבדוק שכר מינימום בדרום / בחו"ל?
תשובה: דבר על העלאת שכר עם המנהל שלך, שקול תוספות לשכר ואולי קריירה שונה.
תשובה: בהחלט! ישנם תחומים רבים בהם שכר המינימום רק ישמש כהתחלה.
תשובה: אם שכר המינימום יעלה, זה עשוי למשוך צעירים להשקיע בלימודים.
תשובה: חיפוש באינטרנט או תבדוק את המידע מהאתר של משרדי העבודה.
בעד או נגד שכר מינימום?
אם עד לפה לא הבנתם – בסופו של דבר שכר המינימום הוא סוג של טופס במחסן. צריך לדעת אם הוא ישרת אתכם או רק יגרום לכם להרגיש שאתם בתוך משחק בו אין לאף אחד תועלת. הישראלים אוהבים לחשוב על עצמם כעובדים קשה, מדינה דינמית ועשירה – ובכן, לעיתים קרובות הם לא מצליחים לענות על השאלה הבסיסית של ״כיצד ניתן לחיות על שכר מינימום״.
אז אולי הגיע הזמן לחשוב על פתרונות יצירתיים? בפרסומות, לא רוצים להיות כמו "המוגלה של טכניקת החסכון"- אולי זה השלב להבין שמעבר לשכר המינימום, יש גם שכר רוחני, וההנאה מהחיים הרבה יותר ערכית מכסף בלבד.